Sorruin ensimmaistä kertaa tilaamaan hamppukangasta jokin aika sitten, kun oli houkuttelevan hyvä tarjous. Yhden koevaipan jalkeen kuitenkin tulin siihen tulokseen, että pelkästä hamppu-puuvilla trikoosta ei kannata vaippaa tehdä, vaan toinen puoli saisi olla jotakin joustamattomampaa kangasta. Tänään ostelin siis paikallisesta kyläkangaskaupasta vohvelikangasta ulkopuoleksi. Lisäksi piti ostaa kuminauhaa ja ompelulankaa. Kaiken kaikkiaan kankaisiin ja tykötarpeisiin on mennyt noin 50 euroa. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Vielä en tiedä, kuinka monta vaippaa saan kankaista tehtyä. Arvioni on viisi. Siinä tapauksessa yhden vaipan hinnaksi tulisi noin 10 E. Toivottavasti nyt saan ainakin sen viisi niistä aikaan, muuten hinta ylittää sietorajan. Ja oikeastaan - kyllä jo tämäkin. Aiemmat tekeleet ovat olleet yksi tai kaksi euroa kappale. Eivätkä kaikki sitäkään. Joku vaippa on tehty mainospyyhkeestä ja kaapinpohjalta löytyneestä kankaanpalasta, jonka tuomio on ollut kaiketi toimia luutuna. Mitä lieneekään ollut entisessä elämässään. Hintaa on vaikea määritellä edes kuminauhalle, kun olen sen pihistänyt äitini kuminauha varastosta, jonka hän on joskus hankkinut paikallisten kauppojen loppuunmyynneistä. (Paikkakunnalla on ollut aikoinaan laskujeni mukaan kuusi kangaskauppaa, nykyään enää yksi. Iso tuli ja söi kilpailijat.)

 

Suoritimme miehen kanssa laskutoimituksia, miten paljon pitää vältellä kertavaippoja, että nämä kangashankinnat kannattavat. Toivottavasti tosiaan saadaan Oulankin kanssa taas kestoilu vauhtiin. Tietysti suotavampaa olisi päästä vaipoista hänen kohdallaan jo eroon. Ja tietysti sitäkin prosessia tällainen suuri hanke voinee edistää. Iivari ei ole elämässään montaa kertavaippaa käyttänyt.

 

Mutta alkaako meillä sitten jo olla vaippoja niin paljon, että uusien ompelu on ihan turhaa, eikä edistä ollenkaan säästöjen syntymistä? Selityksenä uusien ompelulle käytän sitä, mitä olen käyttänyt Oulan luisumiselle kertistelyyn: suurin osa kestoistamme on jäänyt hänelle pieniksi. Ja nyt vielä muutama alkaa olla liian pieniä Iivarillekin. Ja muutaman lisävaipan mielestäni tarvimme vielä, kun pyykin kiertoaika on pidentynyt nykyisten pyykinpesu olojemme myötä.

 

Mikä sitten on lopulta kallista? Pelastuuko maailma, jos meillä kestoillaan? Ikävä kyllä olen hyvin kyyninen sen suhteen. Mutta olen juuri oppinut, miten hirvittävän saastuttavia nämä super absorbet vaipat ovat. Ei pelkästään se, että jätettä syntyy valtavasti, vaan se jäte on ongelmajätettä, jonka hävittäminen, samoin kuin jo vaipan tuottaminen aiheuttaa kovasti päästöjä. Kasvihuonekaasuista olen kuullut puhuttavan. Ilman saasteet eivät ole spesiaali alaani.

 

Joskun kun tämä kaikki jäte kaatuu lopulta niskaamme (eikös se ennuste nyt ole 25v päästä), voinen sentään ajatella, että minä en ole täysillä osallistunut sen aiheuttamiseen.