Pojat nukkuivat oikein reippaasti. Iivari söi kahdesti ja Oula oli hetken levoton, mutta jatkoi hänkin uniaan.

Lasten yöheräilyistä luin iltalukemisiksi. Sanotaan, että 6kk iässä lapsi on valmis nukkumaan yönsä heräilemättä. Mutta toisaalta tutkimusissa yli 50% lapsista heräilee vielä pitkään sen jälkeen. Onko siis tosiaankin niin, että enemmistö toimii epänormaalisti? Ja miljoona kärpästähän ei voi olla väärässä, kuten tiedämme.

Lisäksi kaikki psykologian tunnilla esitetyt kaaviot ihmisen unesta ja univaiheistahan kertoo kaikkien ihmisten heräävän joka yö monta kertaa. Lasten kohdalla, ja miksei tietysti aikuistenkin, onkin kyse siitä, saako sen herääminen jälkeen jatkettua uniaan vai herääkö ihan hereille asti. Lasten siis oikeastaan toivotaankin oppivan jatkamaan uniaan itsekseen. No niin harvinaista kuin se onkin, että lapset eivät heräile yöllä, meidän pojat nukkuvat yleensä yönsä läpi, kunhan heidät ensin saa unille sen ensimmäisen kerran.

Lopulta, miten voisikaan olettaa kaikkien lasten oppivan nukkumisen salat saman ikäisinä. Eiväthän kaikki opi ryömimään, konttaaman, kävelemään, puhumaan, potalle, syömään jne saman ikäisinä. Ja onko sitten kyse enemmän siitä, miten lasta opetetaan vai henkilökohtaisista ominaisuuksista. Onko meidän perheissä (minä, sisarukset, mies ja lopulta tuo meidän esikoinen) opittu kävelemään varhain kovan treenaamisen ansiosta, vai onko se vain joku synnynnäinen ominaisuus. Kyllä ihmiset joskus kauhistelevat, ettei Oula vieläkään osaa käydä potalla taikka joku muu lapsi nuku öitään läpi. Minulle taas on ollut käsittämätöntä, kun toiset lapset eivät kävele itse vielä vuodenkaan iässä. Meillä kun sitä on siinä vaiheesa harrastettu jo pitkään.

Vielä täytyy ihmetellä tuota miestä. Se kun on aina koittanut minua saada uskomaan, että pitäisi olla säännölliset syönti ja nukkuma ajat. Ja nyt kun minä niitä yritän aikaan saada, niin hänpä koittaa täysillä vastustaa. Tosin, osa ajoista, missä koitetaan roikkua, ei tunnu olevan meille ne sopivimmat. Ruoka-aikaa täytyy selvästi aikaistaa, lounasta siis.