Voi ei, heti ensimmäinen keino on suuresti pelkäämäni säännöllinen nukkumaanmenoaika. Se on asia, jota olen pelännyt vuosia. E nsinnäkin se tuntuu liikaa elämää rajoittavalta ja lisäksi sen toteuttaminen liian haastavalta ja vaikealta.

 Nyt kuitenkin sain suuren ahaa-elämyksen: eihän sen tarvi tarkoittaa kirjaimellisesti "joka iltaista" vaan periaatteesa joka viikonpäivä samana pysyvää aikaa, josta poiketaan erityistapauksissa. Ja erityisesti tästä varmastikin voidaan luistaa, kunhan jonkinlainen kunnollinen unirytmi ja nukkumaanmenorutiini on saavutettu.

Lasten sopivin nukkumaan meno aika olisi sitten muka jo varhain iltasella. "Pikkukakkosen jälkeen", niinkuin ennen sanottiin. Mokomathan ovat sitten aikaistaneet Pikkukakkosen lähetysaikaa, eli täytyy sitten vielä siinä odotella se puolituntia. Tosin, nukkumaan menon auttamiseksi suositellaan myös iltarutiineja, voisikohan ne aloittaa jo heti Pikkukakkosen jälkeen, vai olisiko syytä vähän odottaa?

Oikeasti olen aina kauhistellut tapaa pistää lapset pakolla sänkyyn jo kello kuusi, seitsemän tai kahdeksan. Eikös ne sitten aamulla herää ennen kukonlaulua? Ja muutenkin, kuulostaa epäsopivalta.
Ihmellisin on väite, että aikaisemmin nukkumaan menevät lapset nukkuvat aamulla pidempään.

Tästä sain kuitenkin toisen ahaa-elämyksen: Niinhän se meilläkin meni viimetalvena. Oula näytti väsymyksen merkkejä jo seitsemän korvilla ja yleensä pistin hänet, ja jopa itseni, nukkumaan ennen kahdeksaa. Ja eihän meillä silloin ollut minkäänlaisia nukahtamis ongelmia, tai ei ainakaan näin suuria. Ja aamulla nukuttiin suhteellisen pitkään. Ennen kukon laulua oltiin silti yleensä ylhäällä, mutta se nyt vaan johtuu siitä, että naapurin kukko vaikutti varsin aamu-uniselta. Yleensä se intoutuikin herättämään meidät vasta päiväunilta kolmen aikaan iltapäivällä.

Tämän uudenlaisen rytmin varsinainen kokeilu pääsee alkamaan maanantaina. Tänään olemme lähdössä sukuloimaan viikonlopuksi, ja siellä aina säännöliset unirytmit saa unohtaa. Eilinen satunnainen kokeilu nukuttaa Oula jo ennen kahdeksaa antoi kyllä positiivisia odotuksia tulevaa kokeilua kohtaan. Ikävä kyllä hienosti alkanut unettelu päättyi yhdentoista jälkeen, kun Iivari päätti herättää isoveikan.

Jos hyviin uniin sitten tarvitaan vielä säännölliset päiväuniajatkin, niin siinä taidan jo joutua jänistämään. Vai olisiko hyvät yöunet tarpeeksi suuri houkutin. Mutta siihen taidan palata vasta, jos muuten ei tuloksia aleta saamaan.